شانه منجمد

شانه منجمد چیست؟ علائم و راه درمان شانه یخ زده

شانه منجمد بیماری نسبتا شایعی است که باعث بروز عارضه ی بیماری مفصلی شده و در نتیجه باعث عدم توانایی در حرکت شانه ها می شود که خشکی و محدودیت دامنه حرکتی را در تمام جهات محیا می سازد و معمولا با گذشت زمان به تدریج بهبود می‌ یابد. میزان شیوع بیماری شانه منجمد بین 2 تا 5 درصد جمعیت را درگیر خود می کند و افراد 40 تا 60 سال، افراد دیابتی و زنان نسبت به افراد دیگر بیشتر درگیر این بیماری می شوند. این سندروم با نام های دیگر نیز شناخته می شود از جمله: چسبندگی شانه، شانه فریز شده و… در این مقاله به بررسی درمان شانه منجمد و راهای آن می پردازیم.

بیماری شانه یخ زده چیست؟

به طور کلی بافت محکم و فشرده ای در اطراف مفاصل وجود دارد که کپسول مفصل شانه نامیده می شود در سندروم شانه منجمد بافت پیوندی مستحکمی که اطراف مفاصل را فرا گرفته است ملتهب ضخیم و فشرده و دچار خشکی می شود و در نتیجه ترشح مایع سینوویال که باعث حرکت آسان روان و لغزندگی شانه ها می شود به میزان قابل توجهی کاهش می یابد که در نتیجه باعث ایجاد حس دردناکی در حرکت شانه و عدم توانایی فرد می شود که این نوع علائم بیماری شانه منجمد مفصلی می باشد.

سندروم شانه منجمد معمولا با مشکلاتی از قبیل احساس درد های شبانه، حمله های شدت دار و احساس دردناک گرفتگی عضلات گردن و شانه در خواب و همچنین در زمان استراحت با احساس درد در عضلات پشت گردن و شانه همراه است. که در این صورت ممکن است وضعیت قرارگیری شانه ها و کتف ها از حالت طبیعی خارج شود و مثلا شانه ها جلوتر از محل درست خود قرار بگیرند و بر روی توانایی انجام فعالیت‌ های روزانه تاثیر می گذارد که به مرور زمان بصورت پیشرونده محدودیت هایی را به دنبال دارد.

بیماری شانه منجمد اغلب بدون دلیل باعث گرفتگی عضلات شانه و گردن احساس درد و سوزش و محدودیت در حرکت شانه ها می شود به شکلی که ممکن است این بیماری از قبل هیچ نشانه ای نداشته و یک شبه فرد را دچار درد و محدودیت حرکتی کند.

دلایل ایجاد سندروم شانه منجمد

علت اصلی بروز بیماری شانه یخ زده هنوز به طور قطعی مشخص نیست اما عوامل بسیاری در بروز این سندروم می توانند موثر باشند که عبارتند از:

  • عدم حرکت و فعالیت به صورت طولانی مدت ناشی از شکستگی و یا التهاب تاندون ها
  • داشتن بیماری تیروئیدی به صورت کم کار یا پرکار
  • بیماری قلبی و عروقی (جراحی قلب)
  • ایجاد ضربه در منطقه مفاصل شانه
  • پارکینسون
  • سکته مغزی (جراح مغز)
  • بیماری ریوی
  • جراحی قفسه سینه
  • بیماری روماتیسمی و مفصلی
  • بیماری دیابی
  • ضربات و آسیب دیدگی ناشی از تصادفات
  • دیسکو پاتی گردن
  • مصرف بعضی از دسته های دارویی (کینولون ها و ایزونیازید و فنوباربیتال)

این بیماری چند مرحله دارد؟

علائم درد شانه یخ زده بر خلاف بسیاری از بیماری های مفصلی به تدریج و مرور زمان افزایش و تشدید دار می شود و دارای چندین مرحله می باشد هرکدام از این مراحل می‌تواند از یک الی چند ماه طول بکشد.

مرحله اول: تشخیص بیماری شانه منجمد در مراحل اولیه دشوار است در این مرحله بیمار به مرور دچار درد می شود و هنوز درگیر محدودیت حرکتی نیست و طی 2 تا 9 نخست دچار درد همراه با سوزش می شود و بیمار در حالت عادی و ثابت احساس سنگینی را در شانه های خود احساس می کند و به تدریج با خشکی و گرفتگی مواجه می شود که این عوامل به تدریج باعث درد حادتر در حرکت شانه ها می شود و این درد عموما شب ها تشدیدار می شود.

مرحله دوم: در مرحله دوم بیماری شانه منجمد مرحله یخ زدگی است و بین 9 تا 14 ماه زمان بر است و بیمار با محدودیت حرکتی بیشتر مواجه است و محدودیت های حرکتی و درد، به ویژه در شب‌ها افزایش قابل توجهی یافته است بیمار هنوز می‌تواند تا حدی شانه را حرکت دهد اما دامنه حرکتی این مفصل به علت درد، گرفتگی و خشکی شانه کاهش یافته است در این مرحله درد محدودیت حرکتی، چسبندگی، و گرفتگی شانه روز به روز افزایش یافته و دامنه حرکتی نیز محدود و محدود تر می شود به طوری که بیمار در بالا بردن اندام فوقانی به سمت بالا و یا حرکت به سمت پشت با محدودیت حرکتی مواجه می شود.

مرحله سوم: در مرحله سوم بیماری شانه منجمد درد به صورت چشمگیری به ویژه در شب‌ها کاهش می‌یابد دامنه حرکت هنوز محدود است اما توانایی فعالیت‌های روزمره از جمله حرکت قسمت های فوقانی به صورت چشمگیری در حال بهبود است مرحله سوم به مرحله ذوب معروف است و حال بیمار رو به بهبودی است.

روش های درمان شانه یخ زده

درمان شانه یخ زده به دو روش جراحی و غیر عمل جراحی قابل درمان است. معمولا این بیماری از روش غیر جراحی قابل درمان می باشد که شامل مراحل فیزیوتراپی، مصرف دارو و مسکن و یا تزریق های مفصلی است استفاده از مسکن تا حدی باعث روند کاهش درد شده تا بیمار در مراحل فیزیو تراپی بتواند حرکات اصلاحی و طبی را راحتر انجام دهد در اینجا به چند روش غیر جراحی اشاره می کنیم:

روش های غیر جراحی

کمپرس سرد یا گرم: کاربرد این روش تا حدی می تواند مفید باشد در این روش به کاهش درد و التهابات کمک می کند.

تزریق داروی کورتیکواستروئید: دارو کورتیکواستروئید جز دسته ی داروهای هورمونی استروئیدی می باشد که جهت کاهش و تسکین التهاب و درد مورد استفاده قرار می گیرد. پزشک متخصص جهت آرام شدن و تسکین درد مزمن و غیر قابل تحمل دارو کورتیکواستروئید را تجویز کرده و درون مفاصل شانه تزریق می کند اما تزریق این دارو تا حدی به دستور دکتر مجاز است و تکرار آن احتمال آسیب دیدگی را دارد.

دستکاری شانه: برای درمان بیماری شانه منجمد از روش دستکاری شانه استفاده می شود در این روش بیمار به صورت کامل بیهوش می شود تا دردی را احساس نکند در این روش متخصص شانه را در جهات مختلف حرکت می دهد تا بافت مفاصل منجمد و خشک شده کشیده و نرم شوند در این روش بیمار را بی هوش می کنند تا هیچ دردی احساس نکند و بعد متخصص شانه را در جهات مختلف حرکت می دهد تا بافت های سفت شده کشیده و شل شوند.

مصرف داروهای مسکن: یکی از روش های تسکین و بهبود درد در بیماری شانه منجمد استفاده از دارو های مسکن و ضد التهاب است. مسکن هایی از جمله استامینوفن، ایبوپروفن، کدئین، را می توان با تجویز پزشک از داروخانه تهیه کرد. اما برخی از مسکن ها سازگار با بیمار نبوده و نیاز به مشورت با پزشک دارد این نوع دسته از مسکن ها، برای درمان گرفتگی شانه یخ زده تسکین درد و التهابات تا حدی نقش دارد و می تواند تاثیرگذار باشد.

فیزیوتراپی: در مرحله فیزیوتراپی برای درمان این عارضه نیاز به صبر فراوان و کافی می باشد تا بیمار به تدریج جواب بگیرد این روش به عنوان اولین گزینه درمان پیشنهاد می شود. 90 درصد افراد مبتلا به بیماری شانه منجمد، با روش درمان فیزیوتراپی بهبود یافته اند متخصصان فیزیوتراپی در درمان عارضه شانه منجمد می توانند نقش بزرگی داشته باشند و با استفاده از این روش در کلینیک فیزیوتراپی باعث مدیریت درد و محدودیت حرکتی شده و در کاهش داردن اثرات نامطلوب این بیماری کمک بزرگی خواهند کرد.

لیزر درمانی شانه منجمد: برای کاهش درد در بیماران مبتلا به شانه منجمد علاوه بر فیزیوتراپی و روش های دارویی می توان برای کاهش گرفتگی و خشکی از روش لیزر درمانی نیز استفاده کرد که در زمینه بیماری شانه منجمد اثرات مطلوبی را به همراه دارد.

درمان بوسیله جراحی

روش جراحی بعد از تاثیر نداشتن و موفقیت آمیز نبودن روش های غیر جراحی دیگر در، درمان شانه منجمد جز آخرین گزینه و راهکار های درمانی به شمار می آید روش جراحی برای درمان شانه یخ زده به ندرت به کاربرده می شود. روش آرتروسکوپی جز روش های جراحی به حساب می آید.

آرتروسکوپی: روش آرتروسکوپی یکی از روش های مطمئن برای درمان عارضه شانه منجمد است. این روش در آکثر بیماران با نتایج خوب همراه بوده و اثرات مثمری داشته است. این روش جز روش های جراحی به شمار می آید که با ایجاد برش های کوچک بر روی شانه و بخش جمع شده کپسول مفصلی انجام می شود که در نتیجه بهبود سریع بیمار را از نظر دامنه حرکتی و کاهش درد را به همراه دارد. البته این روش عوارضی را برای گروهی از افرادی که دارای عفونت و یا بیماری عروقی و قلبی هستند به همراه دارد بعد از انجام روش آرتروسکوپی مراجعه به فیزیوتراپ برای حرکت اصلاحی توصیه می شود تا از بازگشت دوباره بیماری پیشگیری شود و نتیجه درمانی مناسب حاصل شود.

راه های پیشگیری این بیماری چیست؟

همان طور که گفته شد یکی از علل عارضه شانه منجمد بی حرکتی و نداشتن تحرک است. در صورتی که گرفتگی و خشکی ناشی از شکستگی حرکت و فعالیت برایتان دشوار است به این منظور برای پیشگیری از عارضه شانه منجمد نیاز است با مراجعه به پزشک یا متخصص فیزیوتراپی برای حفظ توانایی و انعطاف پذیری شانه نرمش و تمریناتی طبی را فرا بگیرید.

به طور کلی علل بیماری شانه منجمد به طور قطعی مشخص نیست و علل مختلفی دارد. احتمال مبتلا شدن به این بیماری در افرادی که از سیستم ایمنی ضعیف و عدم تعادل هورمونی و بیماری های نظیر دیابت و.. برخوردار هستند بیشتر می باشد.

نوشتن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − شش =