پروتز اندام فوقانی

انواع پروتز اندام فوقانی

پروتز اندام فوقانی دسته ای دیگر از انواع پروتز به شمار می آید. پروتز یکی از بهترین گزینه ها برای جایگزین کردن اندام از دست رفته در بدن می باشد که با انتخاب درست تاثیر بسیار زیادی در زندگی بعد از قطع عضو دارد و باعث آسان تر پیش رفتن و بهبود عملکرد، مراقبت، و افزایش زیبایی ظاهری می شود. یکی از مهم ترین نکات در انتخاب پروتز استفاده از پروتزی است که به راحتی نیازهای شما را تامین کرده و انتظارات شما را برطرف کند.

اصولا پروتزها برای هر فرد دارای قابلیت منحصر به فرد است قطع عضو به دو صورت مادرزادی و یا بعد از تولد به صورت اکتسابی به وسیله حوادث ناگهانی یا بیماری های عفونتی، تومور ها و  بیماری های عروقی رخ می دهد. ساخت پروتز اندام فوقانی به فعالیت ها و کارهای انجام شده و تحمل وزن و…. وابسته است به همین دلیل پروتز نقش تعیین کننده ای در زندگی فرد بیمار دارد وزن پروتز اندام فوقانی نیز دارای اهمیت است و دست ها حدود 10 درصد از وزن بدن را فرا می گیرند.

اندام پروتز فوقانی از مواد مقاوم و سبک وزنی مثل فوم، فیبر کربن ساخته می شود. اجزای پروتز اندام فوقانی شامل سیستم تعلیق سوکت سیستم کنترل می باشد. طول عمر پروتزها، میانگین بین 2 تا 5 سال است و این نکته قابل اهمیت است. هرگونه تغییر وزن مانند کاهش یا افزایش وزن باعث تغییراتی در پروتز می شود که با مراجعه به پزشک می توان تغییرات لازم را اعمال کرد. انجام پروتزها یا به صورت فوری و یا 30 روز بعد از عمل جراحی آغاز می شود که بستگی به دوره بهبودی و درمان دارد.

پروتز اندام بالایی بدن یعنی چه؟

برای تهیه پروتز اندام تحتانی و یا فوقانی هیچ روش پایه و استانداردی وجود ندارد و بدن هر کدام از بیماران متفاوت بوده و قابلیت خاص خود را دارد. بناربراین ساخت پروتز اندام فوقانی برای هر بیمار اختلافاتی را شامل می شود که نیاز به یک پروتز مجزا است به طور کلی می توان گفت هر چه فاصله با عضو باقی مانده بیشتر باشد نیاز مبرم و بیشتری در استفاده از پروتز وجود دارد. نکات و رعایت موارد بسیار زیادی از قبیل نوع شغل فعالیت روزانه، میزان سرگرمی ها و…. برای ساخت بهترین پروتز اندام فوقانی وجود دارد. امکانات هر نوع پروتز برحسب نیاز بیمار متفاوت است و به گونه ای طراحی می شود که جلوه طبیعی را داشته باشد.

پروتز اندام فوقانی معمولا سبک وزن ساخته می شوند تا بیمار احساس وزن بیشتر را نداشته باشد. همچنین جنس این نوع پروتز اعضای فوقانی اغلب از جنس سیلیکون می باشد که به رنگ طبیعی بدن است و تا حدی جابه جایی اشیا کوچک را می توان به وسیله پروتز انجام داد و با مشورت، معاینات پزشکی می توان بهترین پروتز را برحسب نیاز بیمار انتخاب کرد. همان طور که در بخش های قبل گفته شد پروتزها به دو دسته پروتز اندام فوقانی و تحتانی تقسیم می شوند که در این مقاله سعی داریم به بررسی و انواع پروتز اعضای فوقانی بپردازیم.

تعریف پروتز اندام فوقانی چیست؟

پروتز اندام فوقانی به قطع عضو در قسمت بالای بدن مربوط می شود عوامل بسیاری در قطع عضو اندام فوقانی دخیل هستند. قطع عضو اندام فوقانی شامل قطع شدن دست، انگشتان، شست دست، قست مچ به پایین دست، سطح شانه آرنج تا شانه کتف و… است. پروتز اندام فوقانی به چندین بخش تقسیم می شود که در بحث به معرفی آن ها می پردازیم.

انواع پروتز اندام بالا تنه کدامند؟

پروتزهای زیبایی: پروتز زیبایی که از دسته پروتز اندام فوقانی به شمار می آید فاقد کارایی بوده و بیشتر جنبه زیبایی را دارد که نقش عضو جایگزین را در قسمت نقص عضو ایفا می‌کند. این نوع پروتز اعضای فوقانی پروتز های بادوام با ماندگاری و طول عمر بالا است. این نوع پروتز که هدف اصلی از آن حفظ زیبایی ظاهری است پاسخگوی نیاز بیمار بوده و حالت طبیعی خود را حفظ می کند. از دیگر خصوصیات پروتز زیبایی به وزن کم و استفاده آسان و حفظ تعادل می توان اشاره کرد مواد اولیه به کار رفته شده در این نوع پروتز سیلیکون می باشد که با کیفیت های مختلف روانه بازار می شود و ظاهری بسیار طبیعی دارا می باشد از این نوع پروتز برای انجام کار های جزئی مثل جابه جایی های کوچک باز و بسته کردن و… می توان استفاده کرد.

پروتزهای مایو الکترونیک: با پیشرفت روز افزون علم و فناوری کارایی پروتزها بیشتر و پیچیده تر شده است یکی از پیشرفته ترین نوع پروتزها پروتز مایو الکترونیک در دسته پروتز اندام فوقانی است. پروتز اعضای فوقانی مایو الکترونیک جز گزینه های پروتزهای طبیعی به شمار می آید که علاوه بر طبیعی بودن از انعطاف پذیری بالایی نیز برخوردار است و توانایی انجام تعدادی از کارهای روزانه با این نوع پروتز امکان پذیر است که تداعی کننده کار با دست طبیعی است در این نوع پروتز، اندام فوقانی ناحیه انگشت میانی، انگشتان شست، سبابه فعال می باشند.

این نوع پروتز که الکتریسیته کنترل می شوند با سیگنال های الکتریکی که توسط انقباض عضله دریافت می کند انجام وظیفه می کند برای کنترل باز و بسته کردن، این نوع پروتز می تواند از خروجی های الکتریکی استفاده کرد. کارکرد این نوع پروتز با باطری های قابل شارژ است که نیاز به شارژ منظم دارد که تعویض باتری نیز گاهی صورت می گیرد. دامنه حرکتی در این نوع نامحدود می باشد و به توان عملکردی بیمار کمک زیادی می کند این پروتز از نظر زیبایی ظاهری نیز پاسخگو نیاز بیمار نمی باشد از معایب این نوع پروتز به دلیل گران قیمت بودن، وزن بالا و دیگر که در ابعاد و سایز های مختلف برای قطع عضو در تمام سطوح اندام فوقانی بدن استفاده می شود.

پروتز معمولی (پروتز وابسته به نیروی بدن): پروتز معمولی که از دسته پروتز اندام فوقانی به شمار می آید نسبت به پروتز های مایو الکتریک از هزینه پایین تری برخوردار است این نوع پروتز بادوام  بوده و از عمر نسبتا خوبی برخوردار است این نوع پروتز فوقانی با نیروی مکانیکی بدن و کشش عضلانی کار می کنند و تحت تاثیر اعصاب بدن می باشند. این نوع پروتز در 2 نوع خودکار و دستی موجود است که به صورت کلی با استفاده از کابل و کشش آن توسط بیمار برای انجام حرکات تعبیه شده است در نتیجه می توان گفت با استفاده از نیرو و حرکات مخصوص بدن به صورت کم و یا زیاد می توان حرکات پروتز را کنترل کرد. ظاهر این نوع پروتز اندام فوقانی جذابیتی ندارد و با استفاده از این نوع پروتز برای برخی از بیماران سخت و دشوار است و می تواند دامنه حرکتی بیمار را تا حدی محدود کند.

پروتز فعالیت‌های خاص: این نوع پروتز که از دسته پروتز اندام فوقانی به شمار می آید برای انجام بخشی از فعالیت های روزانه نامحدودتر طراحی شده است. این نوع پروتز از دوام نسبتا خوبی برخوردار است و انجام بعضی از کارها که بیمار قادر به توانایی انجام آن نیست را آسان می کند با این نوع پروتز می توان در بعضی از سرگرمی ها مثل ورزش مانند شنا، گلف، دوچرخه سواری، ماهیگیری، بعضی از مشاغل خاص فعالیت داشت.

پروتز ترکیبی: این نوع پروتز که ترکیبی از نیروی دستی و نیروی الکتریکی است برای انجام حرکات طراحی شده است در برخی از کارها از عملکرد بسیار خوبی نسبت به انواع دیگر پروتز اندام فوقانی دارد. این نوع پروتز برای افرادی که بیشترین نقص عضو را از دست داده اند گزینه مناسبی می باشد این افراد به بیش از یک اندام مصنوعی کوچک نیاز دارند به همین جهت از امکانات پروتز ترکیبی باید بهره گیرند. یک عضو مصنوعی که به صورت ترکیبی طراحی شده است به شما کمک خواهد کرد تا از آن برای فعالیت های مختلف و بسیاری از کارها استفاده کنید.

پروتز مصنوعی (به کمک نیروی برق): دسته دیگری از پروتز اندام فوقانی پروتز با نیروی برق است این نوع پروتز به وسیله موتور کنترل چندین کار را برعهده دارد از جمله برای باز و بسته شدن دست، خم و راست کردن آرنج، و چرخاندن مچ.

مشاوره جهت انتخاب بهترین گزینه

قطع عضو به دو صورت قطع عضو یک طرفه و قطع عضو دو طرفه رخ می دهد به همین دلیل افرادی که دچار قطع عضو هستند با کاهش شدید انجام فعالیت روزانه روبرو شده که برای جبران عضو از دست رفته و برای توانایی و انجام فعالیت نیازمند پروتز می باشند. قطع عضو اندام فوقانی باعث از دست رفتن بخش وسیعی از توانائی فرد در انجام فعالیت های مختلف می شود که برای جبران آن از انواع مختلف پروتز استفاده می شود.

همانطور که گفته شد پروتز ها انواع بسیار متنوعی دارند که برای هدف های متفاوت طراحی شده اند که قبال از انتخاب و تصمیم گیری نیاز است که ابتدا با تمامی امکانات هر نوع پروتز اندام فوقانی و تحتانی آشنا شده و به پزشک متخصص دارای مجوز مراجعه کرده و مشورت کنید تا موثرترین و بهترین گزینه برای پروتز اعضای فوقانی را انتخاب کند تا در نهایت بتوانید انتخابی خوب، متناسب با نیاز های خود داشته باشید.

قیمت ساخت پروتز اندام فوقانی

قیمت پروتز با توجه به نوع و کارایی می تواند متغیر باشد و هر چه تکنولوژی های جدیدتری در ساخت پروتز اندام فوقانی به کار رفته شود باعث عملکرد سریع تر و دقیق تر شده در نتیجه می تواند بر روی قیمت و هزینه آن تاثیر داشته و هزینه آن هم بیشتر می شود.

نوشتن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × دو =