خار پاشنه

خار پاشنه چيست؟ علت و راه درمان خار پاشنه

خار پاشنه نوعی بیماری و عارضه در قسمت پاشنه پا می باشد که با درد و تورم رباط کف پا همراه است و موجب دشواری در راه رفتن و درد شدید می‌ شود. بیماری خار پاشنه اغلب در افراد بالای 40 سال ایجاد می شود. عوامل متفاوتی باعث بروز این بیماری می شوند در این مقاله به بررسی عارضه خار پاشنه و روش های درمان خار پاشنه می پردازیم.

بیماری خار پاشنه چیست؟

عارضه خار پاشنه پا نوعی توده و زائده استخوانی است که بین پاشنه و قوس پا در زیر استخوان پاشنه پا قرار دارد. عوامل زیادی در پدید آمدن خارپاشنه نقش دارند که باعث ایجاد درد می شوند. بیماری های زمینه ای و یا به صورت ناگهانی و بدون دلیل از عوامل به وجود آمدن خارپاشنه هستند علت خار پاشنه وجود نواری با بافت نرم و نازک به نام فاسیت‌ پلانتار در کف پا باعث اتصال به استخوان پاشنه پا می شود که نقش تشکیل قوس پا را بر عهده دارد. با گذشت زمان بر اثر تنش و فشار‌ های مکرر که به این نوار وارد می شود باعث ایجاد التهاب و نوعی توده به نام خارپاشنه می شود.

این توده ناشی از کلسیم رسوب شده است. خار پاشنه که باعث ایجاد درد در نواحی پاشنه پا می شود این عارضه به شکل قفسه ای شکل طبقه بندی شده و یا شبیه شی تیز مانند می باشد که در عکس رادیوگرافی قابل مشاهده می باشد. گاهی خارپاشنه در عکسبر داری قابل رویت نیست پزشک این حالت را تحت عنوان “سندروم خار پاشنه” می نامند.

دلایل به وجود آمدن این عارضه کدامند؟

دلایل متفاوتی در به وجود آمدن خار پاشنه نقش دارند فشار و کشیدگی های مداوم و طولانی رباط ها باعث فرسودگی قسمت بافت نرم در پاشنه ی پا فاسیت‌ پلانتار می شود. همچنین پاره شدن غشای استخوان پاشنه پا از علل دیگر خار پاشنه نیز می تواند باشد. استفاده از کفش های نامناسب به صورت مکرر و راه رفتن روی سطوح سخت و یا ناهموار، افزایش وزن، سفت بودن عضلات پشت ساق پا، کف پای صاف و یا قوس و انحنای زیاد مشکلات مربوط به کمر و دیسک کمر، التهاب تاندون آشیل، افزایش شدت فعالیت بدنی، انجام دادن مکرر فعالیت هایی که باعث ضربه و فشار به پاشنه پا می شود. با بالا رفتن سن قسمت پاشنه پا آسیب پذیر شده و باعث تغیر بافت آن می شود که توانایی مقاومت در برابر ضربه ها را ندارد همچنین رسوب کلسیم در قسمت پاشنه پا از دلایل بروز خار پاشنه است.

علائم و نشانه های این بیماری چیست؟

یکی از از اصلی ترین و شایع ترین علایم وجود خار پاشنه احساس درد در زیر و قسمت پاشنه پا می باشد این درد که با سوزش، حرارت و گرمی در منطقه ی آسیب دیده همراه است شامل دردی خنجر مانند و تیز می باشد درد خار پاشنه در زمان صبح بعد از بیدار شدن از خواب و در هنگام برداشتن اولین قدم‌ها در صبح و یا بعد از یک نشستن طولانی و حرکت ثابت بدن، بعد از شروع به راه رفتن و قدم های اولیه دردناک تر بوده و احساس درد و خشکی در کف پا حس می شود که بعد از چند دقیقه از شدت این درد کاسته خواهد شد. همچنین احساس خستگی زیاد کوفتگی در قسمت پاشنه پا در پایان روز از دیگر علائم خار پاشنه است. این درد ممکن است در هنگام دویدن و یا راه رفتن روی سطوح سخت نیز اوج بگیرد.

راه های تشخیص خارپاشنه کدامند؟

برای تشخیص خار پاشنه ابتدا با توجه به سوابق بیماری مربوط به پا و کمر معاینات پزشکی مثل قدرت و توان عضلات پا، دامنه حرکتی، وضعیت پا در هنگام ایستادن و راه رفتن، انجام شود و در نتیجه بیماری خارپاشنه قابل تشخیص است. دیگر از علائم تشخیص این بیماری نیز شیوه عکس برداری می باشد.

روش درمان خار پاشنه چگونه است؟

در بیشتر موارد درمان بیماران مبتلا به خار پاشنه بدون عمل جراحی معمولا با اقدامات غیر جراحی بهبود میابند. برای درمان و روش درمان با توجه به شرایط خاص فیزیکی، هر بیمار، برنامه درمانی مناسب را از روش های درمانی، توسط پزشک تجویز می کند تا بیماری به شرایط عادی خود برگردد.

شاک ویو تراپی : روش شاک ویو تراپی در درمان خار پاشنه تحول عظیمی ایجاد کرده است که به بهترین شکل در افراد دارای این عارضه اثر بخش بوده است و سرعت درمان را افزایش می دهد این روش یک روش غیر تهاجمی درمانی می باشد و قبل از روش عمل جراحی تجویز می شود.

کفی طبی خار پاشنه : یکی از بهترین و موثرترین روش های درمان و پیشگیری از عارضه خار پاشنه استفاده از کفی طبی است. تا پا در شرایط بهتر قرار گرفته و از فشار و ضربان در قسمت فاسیت‌ پلانتار و کاهش فشار بر کف پا و لغزش پا جلوگیری کند و برای عملکرد بهتر مفاصل تجویز شود. کفی طبی به طور سفارشی تولید می شوند بدین شکل که ابتدا از پا یک اسکن سه بعدی تهیه می شود سپس به تهیه کفی می پردازند.

استراحت و کم کردن فعالیت: کسانی که به بیماری خارپاشنه مبتلا هستند از فشار آوردن به پاشنه پا به هر شکلی باید پیشگیری کنند. استراحت یکی از روش های غیر درمانی خار پاشنه است. بدین منظور در این روش باید از انجام فعالیت های پر تحرک و سنگین مانند دویدن و پریدن که باعث ضربه و فشار مداوم به پاشنه پا می شود پرهیز کرد و یا شدت آن را کم کرد.

درمان‌ دستی مفصل مچ پا: انجام این روش در کنار حرکات و نرمش های کششی می تواند در انعطاف پذیری پاشنه پا تاثیر گذار باشد.

ماساژ و کمپرس یخ: در این روش با قرار دادن پاشنه پا به مدت 4 روز و 3 بار در روز به مدت 20 دقیقه در داخل تکه های یخ باعث کاهش التهابات خواهد شد. برای کاهش التهابات از ماساژ کمپرس یخ و یا بستن چسب های مخصوص به کاهش فشار در قسمت فاسیت‌ پلانتار کمک می‌ کند و بنابراین موجب تسکین درد می‌ شود.

مصرف دارو: در این روش با استفاده از دارو های مسکن تا حدی می توان از فشار و درد این عارضه را کاهش داد.

تزریق دارو کورتیزون: تجویز دارو کورتیزون برای کاهش درد و التهاب در قسمت آسیب دیدگی تجویز می شود. تزریق این نوع دارو تا حدی مجاز بوده و باید به دستور پزشک برای بیمار تجویز شود این دارو نوعی ماده استروئیدی است که به طور طبیعی موجب کاهش درد خار پاشنه می‌ شوند. اما نکته حائز اهمیت استفاده به اندازه از این دارو می باشد زیرا تزریق کردن آن پیامد هایی را داشته که باعث پارگی فاشیا کف شده و فرد را دچار درد مزمن و یا صافی کف پا می کند.

ماساژ: یکی از روش های تکمیل کننده برای رفع خار پاشنه ماساژ درمانی می باشد در این روش با استفاده از روغن های طبع گرم مثل روغن نارگیل بادام برای بعد از انجام حرکات کششی استفاده می شود. همچنین ماساژ پاشنه پا با آب گرم نیز موجب التهاب و درد می شود.

طب سوزنی :روش طب سوزونی یکی از روش های موثر و تعیین کننده در کاهش درد و بهبود بیماری است انجام طب سوزنی یکی از روش های تاثیرگذار در درمان خار پاشنه است در این روش با استفاده از طب سوزونی در عضلات بالا و پایین کف پا با روش های تن و تانگ و شیوه های چینی، موجب کاهش درد می شوند‌.

اوزون درمانی: با روش اوزون درمانی نیز می توان تا حد زیادی در کم کردن درد و التهابات نقش داشت. در این روش با استفاده از تزریق گاز اوزون فشار پاشنه پا را کاهش می دهند و باعث تقویت فرایند سیستم طبیعی افزایش اکسیژن و گردش جریان خون بهتر در میان بافت ها، مفاصل، ماهیچه ها می شوند. زیرا کمبود اکسیژن در این بافت ها باعث کمبود خون رسانی و کاهش مواد مغذی می شود به همین دلیل کسانی که از عارضه خار پاشنه رنج می برند می توانند با روش اوزون درمانی به بهبود قابل چشم گیری در کاهش التهاب و آسیب دیدگی برسند.

نرمش: انجام حرکات کششی مناسب یکی از روش های درمانی خار پاشنه است. در این روش با انجام حرکات می توان باعث کشش در عضلات پشت ساق پا شد که در نتیجه باعث نرم شدن، بالا بردن قابلیت انعطاف پذیری پاشنه پا می شود برخی از این نرمش ها کشش عضلات پشت ساق، کفی، کشش، فاشیای پلانتار، اسپلینت شبانه می باشند.

درمان با روش جراحی: در درمان خار پاشنه معمولا عمل جراحی کاربردی ندارد ولی در شرایط خاص و استثنایی در صورتی که روش های درمانی بعد از 12 ماه نتیجه ندهد پزشک معالج روش عمل جراحی را تجویز می کند در این روش با برش دادن قسمتی از فاشیا و آزاد کردن عضلات پشت ساق به افزایش قابلیت انعطاف پذیری، مچ پا و قسمت فاشیا کمک می شود.

سخن پایانی درباره این بیماری

خار پاشنه نوعی عارضه و آسیب دیدیگی در قسمت پاشنه پا است که به صورت توده و برآمدگی ظاهر می شود اما در بسیاری از موارد با روش درمانی و غیر جراحی قابل درمان است. برای پیشگیری از این عارضه نیاز است تا از ایستادن های طولانی، استفاده از کفش های نامناسب که دارای پاشنه زیاد و صاف هستند خودداری کنید زیرا خار پاشنه در زنان بیش تر از مردان رایج است و با انجام حرکات کششی مناسب، کاهش وزن و رعایت تغذیه مناسب می توان از مبتلا شدن به این آسیب دیدگی پیشگیری کرد.

نوشتن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − 7 =